· 

Πηγές Αχέροντα. Φωτογραφίες αναγνωστών

Καλοκαίρι 2023. Πηγές Αχέροντα.  Φωτογραφίες και βιντεο αναγνωστών ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ 

 

Πηγές Αχέροντα

 

Οι Πηγές του ποταμού Αχέροντα, ένα στενό σημείο βράχων με ορμητικά νερά, παγωμένα ακόμη και το καλοκαίρι, βρίσκονται στη Γλυκή, ένα χωριό 20 χιλιόμετρα από την παραλιακή Αμμουδιά μεταξύ Πρέβεζας και Πάργας. Από Πρέβεζα 60 χλμ., από  Ηγουμενίτσα  40 χλμ. και από  Ιωάννινα 140 χλμ.

O Αχέροντας είναι ποταμός και οι πηγές του είναι πολλές, ενώ παράλληλα διασχίζει το νομό Ιωαννίνων, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας. Η ονομασία του, πιθανότατα, προέρχεται από τη λέξη "άχος" (=θλίψη) και σημαίνει "ο ποταμός της θλίψης". Από την άλλη, με βάση τις πηγές της ελληνικής μυθολογίας, υποστηρίζεται ότι ο Αχέροντας αποτελούσε τον ποταμό όπου ο Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στο Χάροντα, προκειμένου να καταλήξουν στον Άδη. Άλλη παραδοχή είναι ότι κάποτε εκεί ζούσε ένας δράκος, που φαρμάκωνε το νερό, τον οποίο σκότωσε ο Αηδωνάτος ή Αιδωνέας, που με το πέρασμα του χρόνου έγινε Άγιος Δονάτος (ο πολιούχος δηλαδή του τόπου). 

Ωστόσο, ως ποταμός έχει και παραποτάμους και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος (στο νομό Πρεβέζης, όπου σχηματίζει Δέλτα). Στις Πηγές του Αχέροντα το φαράγγι κλείνει και η  διέλευση μέσω του ποταμού θέλει καλό κολύμπι σε γλυκό νερό, όμως η δύσκολη και επικίνδυνη πρόσβαση αποτρέπει το εγχείρημα. Οι ντόπιοι δεν συστήνουν τη συνέχιση της διαδρομής μέσω του ποταμού.Αντίθετα προτείνουν το μονοπάτι πάνω από τις Πηγές απ΄ όπου διακρίνεται όλη η ομορφιά του φαραγγιού από ψηλά. Πρόκειται για το εντυπωσιακό μονοπάτι που οδηγεί στα Όρη του Σουλίου και τη Σκάλα Τζαβέλαινας.

Ανέκαθεν, λοιπόν, οι πηγές Αχέροντα προσέλκυαν και προσελκύουν κόσμο, αφού ο χώρος αποτελεί μια απίθανη ομορφιά της φύσης. Είναι προορισμός με πολλές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους όπως το ράφτινγκ, το καγιάκ, την διάσχιση φαραγγιού, βαρκάδα, βόλτα με άλογα κλπ.