Βίντεο από την Ανάσταση στην Salvatorkirche

Φωτογραφίες μέσα από ΙΝ της Salvatorkirche αμέσως μετά το "Χριστός Ανέστη"                                                                                                       Φωτο: Janni

Φωτογραφίες από την Ανάσταση στην Salvatorkirche                                 Foto: Janni

Η Εκκλησία μας στο Μόναχο συμμετέχει στο πένθος της Κοπτικής Ενορίας Μονάχου

Η είδηση για τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος των χριστιανών Κοπτών της Αιγύπτου, συγκλόνισε για άλλη μια φορά την Εκκλησία μας στο Μόναχο. Το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης έλαβε μέρος στην πλατεία της Όπερας Μονάχου, σε μια συμβολική στάση μνημοσύνου και έκφρασης αποτροπιασμού  για τις βομβιστικές επιθέσεις με δεκάδες θύματα αθώων χριστιανών στη Αλεξάνρεια και στην Τάντα. Παρέστησαν εκπρόσωποι της κοπτικής Κοινότητας Μονάχου οι οποίοι μαζί με τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και την ευαγγελική πάστορα Μπάρμπαρα Κιττελμπέργκερ έδειχναν με ένα πανώ τη συμμετοχή τους στο πένθος της Κοπτικής Εκκλησίας. Το πανώ υπήρχε η φράση: "Τιμούμε (μνημονεύουμε) τα θύματα των επιθέσεων του ισλαμικού κράτους στην Αίγυπτο".

 

Ακολούθως ο π. Απόστολος επισκέφθηκε τον κοπτικό ναό Αγίου Μηνά στο Μόναχο και παρέστη στην ακολουθία της Μ.Τρίτης, όπου με παράκληση και πρόσκληση του εφημερίου Διοσκόρου Ελ Άντονυ ανέγνωσε τη σχετική περικοπή του ιερού Ευαγγελίου.

 

Ο π. Απόστολος μετέφερε τις ευχές και προσευχές του Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου και γνωστοποίησε το ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξάνδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β΄απέστειλαν  συλλυπητήριες επιστολές στον Πατριάρχη των Κοπτών.

 

Ανέφερε επίσης ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής θα ήταν παραλίγo θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης, όταν θέλησε να μεταβεί στον Kαθεδρικό Nαό των Κοπτών στην Αλεξάνδρεια για να εκφράσει και προσωπικά στον Κόπτη Πατριάρχη τα συλλυπητήριά του. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Πατριάρχης σε μία συνέντευξή του: Παραλίγο χθές να βρισκόμουν κι εγώ στην κοπτική εκκλησία, διότι μετά που τελείωσα από τη λειτουργία στον Άγιο Σάββα, είχα μάθει για την Τάντα και πήγαινα για το Κοπτικό Πατριαρχείο να συλλυπηθώ τον Πατριάρχη Θεόδωρο, αλλά είδα πολλά αυτοκίνητα. Θα ήταν δύσκολο να πλησιάσω. πήγα στο δικό μας ελληνικό Πατριαρχείο που μας χωρίζουν λίγα μέτρα, και μετά από 5΄άκουσα αυτόν τόν θόρυβο τον μεγάλο και κατάλαβα ότι κάτι κακό έγινε. Εθύς αμέσως με ενημέρωσαν ότι εξερράγη διπλα ακριβώς από εμάς, η βόμβα στον Καθεδρικό Κοπτικό Ναό του Αγίου Μάρκου. (Η Εφημερίδα, 10.04.17).

 

Με ευχές

Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

 

Στη φωτογραφία ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης στην πλατεία της Όπερας Μονάχου και στον Κοπτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Μόναχο. Οι φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά του κ. Ehab Aziz, της Κοπτικής Κοινότητας Μονάχου.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΒΑΥΑΡΙΑΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ                                                                 Η „ανάργυρος“ ιατρός του Μονάχου κ. Δρ. Αργυρή Παρασύρη-Μπάουερ εόρτασε τα εξηκοστά γενέθλιά της.

Μια μικρή προσφορά ευγνωμοσύνης  από τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση.

 

Με την παρουσία εκατοντάδων συγγενών, φίλων και γνωστών, Ελλήνων και Βαυαρών, εόρτασε στο Μόναχο η από τα Ζωνιανά-Μυλοποτάμου Κρήτης καταγομένη, ιατρός κ. Δρ. Αργυρή Παρασύρη-Μπάουερ τα εξηκοστά γενέθλιά της με ένα πρωτότυπο τρόπο.

 

Προσκάλεσε από τη Κρήτη το γνωστό μουσικό συγκρότημα „Γιώργος και Νίκος Στρατάκης“ το οποίο και μεταλαμπάδευσε κρητική μουσική και μελωδίες του Ψηρορείτη, με επιστέγασμα τον „Ερωτόκριτο“ και το „Πότες θα κάνει ξαστεριά“.

 

Η δίωρη μουσική πανδαισία ενθουσίασε τους προσκεκλημένους και απηχούσε ακριβώς την γεμάτη σφυγμό ζωής και έντονη δραστηριότητα της εορταζούσης, στον επαγγελματικό και κοινωνικό της περίγυρο στο Μόναχο.

 

Μετά τις γυμνασιακές της σπουδές στον τόπο καταγωγής της μετανάστευσε στο Μόναχο, όπου κάτω από δύσκολες για την εποχή εκείνη συνθήκες σπούδασε ιατρική. Μετά από ευδόκιμη υπηρεσία σε ονομαστή πανεπιστημιακή κλινική του Μονάχου άνοιξε δικό της ιατρείο, όπου καθημερινά με πνεύμα επαγγελματικής ευσυνειδησίας και αλτρουισμού, παρέχει ιατρικές συμβουλές σε χιλιάδες συμπατριώτες μας και ασθενείς άλλων εθνικοτήτων στο Μόναχο,

 

Δεν υπάρχει εκδήλωση ελληνικών φορέων και συλλόγων στο Μόναχο που να μη γεύτηκε την ευγενική, εθελούσια προσφορά της κ. Παρασύρη. Ο Ιερός Ναός των Αγίων Πάντων με τη πλουσιοπάροχη προσφορά της για την βυζαντινή αγιογράφηση του ναού, η πολυετής πολυποίκιλη συνδρομή της στον Κρητικό Σύλλογο Μονάχου, η επί δεκαετίες στήριξη της Ελληνο-Βαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας, οι δωρεές της σε φιλανθρωπικά σωματεία κ.α. αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα της ευρύτητας της κοινωνικής της ευαισθησίας και αυτοθυσίας. Ακόμη και στη φετεινή εορτή των γενεθλίων της, παρεκάλεσε τους προσκεκλημένους αντί δώρων, να χαρίσουν χρήματα για τις επείγουσες κτηριακές εργασίες στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο του χωριού της.

 

Η κ. Παρασύρη θέλησε και με την απόκτηση διπλώματος πιλότου και χειρισμό ιδιωτικού αεροπλάνου να γνωρίσει την ιδιαίτερη πατρίδα της απο ψηλά.  Θέλησε να ξεπεράσει και τον Ψηλορείτη με θάρρος και πίστη ότι η γη που πατούμε είναι ένα πρώτο στάδιο ζωής για αιθέριες αναζητήσεις, πράγμα που ζει και με τη ενεργή συμμετοχή της στη θρησκευτική ζωή και τον τακτικό της εκκλησιασμό στις Ενορίες Μονάχου.

 

Απέκτησε δύο θαυμάσια τέκνα, τον Νικόλαο και την Ελένη, που έμοιασαν την μητέρα τους στον αυθορμητισμό, και στην αγάπη για τη ζωή. Άριστοι χορευτές κρητικών χορών, πράγμα που διδάχθηκαν από την δασκάλα χορών μητέρα τους, ενθουσίασαν σε ποικίλες ελληνικές και ελληνοβαυαρικές εκδηλώσεις το κοινό και μετέδωσαν πολλαπλά μηνύματα κρητικού και ελληνικού πολιτισμού στη βαυαρική κοινωνία.

 

Στα γενέθλιά της απηύθηναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Κρητικού Συλλόγου Μονάχου κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής, η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου και ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος. Όλοι τους τόνισαν με ένθερμα λόγια την ευεργετική προσφορά της εορταζούσης στην παροικία μας στο Μόναχο. Επίσης άκρως συγκινητική ήταν και η προσλαλιά του τέκνου της, Νικολάου.

 

Παρέστησαν επίσης οι συγγενείς της κ. Παρασύρη, η νύφη της Κατερίνα,  ο γαμπρός της Κωστής με τους γονείς του, ο αδελφός της Νίκος, και άλλοι συγγενείς, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Απόστολος Μαλαμούσης, Γεώργιος Βλέτσης οι Πρεσβύτεροι Πλούταρχος Κωσταντινίδης και Θωμάς Καραμήτσος μετά των συζύγων των, ο καθηγητής κ. Βασίλειος Φθενάκης, ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Κρεμαλής, πολλοί ιατροί, συνεργάτες της κ. Παρασύρη στο ιατρείο της, μέλη του Κρητικού Συλλόγου,  κ.α.

 

Το κρητικό γλέντι στο εστιατόριο ΠΟΛΙΤΕΙΑ διήρκεσε μέχρι τις πρωινές ώρες, όπου η ορχήστρα μετέβη κατ΄ευθείαν στο αεροδρόμιο για επιστροφή στην Κρήτη.

 

Η Εκκλησία μας εκφράζει και πάλι τις θερμές ευχαριστίες της προς τη ιατρό κ. Παρασύρη για την ολοπρόθυμη αγάπη της στο ενοριακό μας έργο και της εύχεται χρόνια πολλά και ευλογημένα.

 

Ο ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Τζώρτζης αφιερώνει, εκ μέρους όλων των κληρικών Μονάχου τον  ακόλουθο εόρτιο ύμνο στην κ. Παρασύρη.

 

Χαίροις ο της Κρήτης γόνος λαμπρός,

 

πασχόντων ευεργέτις εν Μονάχω ως ιατρός,

 

Ω, Αργυρή κοσμία και Εκκλησίας τέκνον,

 

συν τέκνοις και οικείοις

 

ζήτε και εύχεσθε

 

Φωτογραφίες:  η φωτογραφία με την οικογένεια από το facebook της κ. Παρασύρη. οι δύο άλλες από τον κ.Κουγιουμουτζή.

To πρόγραμμα ακολουθιών την Μεγάλη Εβδομάδα στην Salvatorkirche

Εκδήλωση της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου με τον AυστριακόΥπουργό Εξωτερικών κ. Σεμπάστιαν Κουρτς (Sebastian Kurz) στο Μόναχο

Σύντομη συζήτηση του Υπουργού κ. Kurz με τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση


Στις 6 Απριλίου 2017 έλαβε χώρα στο Μόναχο η ετήσια δεξίωση της Ελληνικής Ακαδημίας σε συνεργασία με την Πολιτική Ακαδημία Τούτσινγκ, την Ευρωπαική Ακαδημία Βαυαρίας, την Ευρωπαική Ένωση Μονάχου, τους Νέους Ευρωπαίους, την Γερμανο-Ελληνική Εμπορική Ένωση και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Άνω Βαυαρίας.


Επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας κ. Sebastian Kurz, ο οποίος και μίλησε με θέμα  „Η Ευρωπαική Ένωση, η πολιτική για τους πρόσφυγες και η ευρωπαική συνοχή: Ποιόν δρόμο ακολουθεί η Ευρωπαική Ένωση;“


Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άνω Βαυαρίας.


Μετά τον σύντομο χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άνω Βαυαρίας, κ. Dr. Eberhard Sasse, τον υψηλό επισκέπτη καλοσώρισε εκ μέρους όλων των συνδιοργανωτών ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας, δικηγόρος κ. Σταύρος Κωσταντινίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο επίκαιρο αυτό θέμα και τόνισε τα ακόλουθα:


Στο έτος 2016 ζήσαμε πολλά  (άσχημα) γεγονότα και το έτος 2017 δεν υπόσχεται κάτι καλύτερο. Στη πραγματικότητα τα προβλήματα της Ευρώπης δεν λιγόστευσαν το περασμένο 12μηνο, απεναντίας οι προκλήσεις έγιναν μεγαλύτερες. Η Ευρώπη δεν έχει μόνο προβλήματα. Η Ευρωπαική Ένωση αποτελεί από την ίδρυσή της προ 60 ετών, μια ιστορία επιτυχίας και είναι ένα μοναδικό έργο ειρήνης. Από μια αρχική εμπορική συνεργασία πρώην αντιπάλων, έγινε μια διεθνής και πλούσια σε επιρροή ένωση κρατών. Ειρήνη, Ελευθερία και Ευημερία είναι οι κεντρικοί κίονες πάνω στις οποίες στηρίζεται η ευρωπαική ιδέα και αποτελούν παράδειγμα μίμησης και σημεία προσανατολισμού και για άλλες περιοχές του πλανήτη μας. Η Γερμανία και η Ευρώπη δεν έζησαν ποτέ στο παρελθόν μια τέτοια διάσταση  ελευθερίας, ειρήνης, ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως τα τελευταία έτη. Πρέπει όμως η τωρινή κρίση της Ευρωπαικής Ένωσης να ξεπεραστεί και η Ερωπαική Ένωση, με ενωμένες δυνάμεις, να προετοιμαστεί για το μέλλον, ως μία ένωση αξιών. Δεν πρέπει να συζητούμε για το εάν χρειαζόμαστε περισσότερη ή λιγώτερη Ευρώπη. Το ερώτημά μας πρέπει να είναι: „Που χρειαζόμαστε ευρωπαικές λύσεις. Ποιούς στόχους πρέπει να πετύχουμε με κείμενα και αποφάσεις για ενσωμάτωση. Που θα πρέπει να αναζητηθούν οι δραστηριότητες και ικανότητες των μελών-κρατών“. Πρέπει να εδραιώσουμε την Ευρώπη εκ των έσω και να την κάνουμε ικανή να αντιστέκεται σε εξωτερικές ανασφάλειες και αβεβαιότητες. Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίζει κρίσεις ταχέως και με προσανατολιστικό στόχο. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει με καλύτερο επικοινωνιακό τρόπο την αξία της και να την κάνει βιώσιμη στους ανθρώπους.


Δεν επιτρέπεται να δεχθούμε να χρησιμοποιείται η Ευρώπη ως τόπος προβολής φὀβων της παγκοσμιοποίησης και μπάλα παιχνιδιού για τους λαικιστές. Γι΄αυτό χρειαζόμαστε τα ανάλογα πολιτικά πρόσωπα, τα στρατηγικά κεφάλια που θα κάνουν αυτή την Ευρώπη ικανή για το μέλλον και θα την ισχυροποιήσουν. Η Ευρώπη ζεί και δεν πρέπει να μιλάμε για το θάνατό της. Λειπει όμως προς το παρόν, στη διοικητική της οργάνωση, μια εμπνευσμένη μελλοντική στρατηγική, καθώς επίσης και διαφάνεια και αποδεικτικά στοιχεία. Παρά ταύτα όμως ένα είναι ήδη βέβαιο. Οι ευτυχέστεροι άνθρωποι ζουν στην Ευρώπη. Οι πόλεις που έχουν υψηλότερες αξίες ζωής βρίσκονται στην Ευρώπη. Η καλύτερη φροντίδα υγείας υπάρχει στην Ευρώπη. Από την Ευρώπη προέρχονται οι περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν αναφορά στο χρηματηστήριο και οι περισσότεροι ολυμπιονίκες. Στην Ευρώπη γεννήθηκε η Δημοκρατία. Το μόνο που λείπει τώρα τελευταία στην Ευρώπη είναι η αυτοσυνειδησία.


Και αυτό αλλάζει με αργούς ρυθμούς, αλλά !!
Από τότε που πέραν του Ανταντικού διοικεί ο Ντόνλαντ Τράμπ και πολλά που είχαν κατακτήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, από το Κράτος Δικαίου μέχρι και το ελεύθερο εμπόριο αμφισβητούνται, κάτι άλλαξε και στη Ευρώπη. Από τότε που εθνικιστές και λαικιστές σ΄αυτή τη πλευρά του Ατλαντικού απειλούν τις δικές τους ευρωπαικές αξίες, αρχίζουν και μεγαλώνουν οι ενάντιες δυνάμεις. Το βλέπει κανείς στο Βερολίνο, στη Βιέννη ή στη Λισαβώνα, καθώς επίσης και κάθε Κυριακή εδώ στο Μόναχο, όπου κάθε Σαββατοκύριακο χιλιάδες βγαίνουν στους δρόμους για να γιορτάσουν αυτή την Ευρώπη.


Το διαπιστώνει κανείς και στην εμπορική ανάκαμψη που υπάρχει στον πλανήτη μας. Η Ευρώπη που θεωρείται αποσβυσμένη αποτελεί ξαφνικά και πάλι μια προοπτική. Δεν είναι ένα επεισόδιο του παρελθόντος αλλά μια υπόσχεση για το μέλλον. Είναι μια εναλλακτική λύση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τους απολυταρχικούς ηγέτες στις γειτονικές μας χώρες. Κανείς δεν πρέπει πλέον να επεξηγεί την υπαρξιακή αναγκαιότητα της Ενωμένης Ευρώπης, αυτή είναι ξαφνικά αυτονόητη.


Είνα κάτι, όπως μία νεο-ίδρυση της Ευρώπης.
Η σημερινή εκδήλωση σκοπό έχει να συμβάλλει στο να σκεφτούμε βαθύτερα, ή ακόμη και να δώσουμε ώθηση και παρορμήσεις για μια λύση, αγαπητέ Σεμπάστιαν και ελπίζω ότι στο τέλος δεν θα πέσουμε όλοι με τη σειρά από τον ολυμπιακό πύργο του Μονάχου, επειδή όλα φαίνονται μαύρα και ζοφερά. Το θέμα είναι άκρως ενδιαφέρον και χαίρομαι για την διάλεξη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Σεμπάστιαν Κουρτς και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.
Ακολούθως έλαβε τον λόγο ο υπουργός κ. Kurz, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά σε θέματα  που αφορούν την περαιτέρω συνοχή της Ευρώπης και τα νέα δεδομένα, μετά και την έξοδο της Μ. Βρετανίας, και στο προσφυγικό, που ταλανίζει την Ευρώπη και όχι μόνο. Τόνισε ότι το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη συμμετοχή και συμβολή όλων των μελών-κρατών της ΕΕ και ότι η λύση δεν είναι μόνο η υποδοχή των προσφύγων, αλλά κυρίως η καταπολέμηση των αιτιών πολέμου και προσφυγιάς και οι επενδύσεις σε χώρες που πλήτονται από ανεργία και φτώχεια. Το κλείσμο των συνόρων είναι για τον υπουργό αναγκαίο κακό για να καταπολεμηθούν οι κακοποιές ομάδες μαφίας εμπόρων που κερδίζουν από τον πόνο και τη δυστυχία των προσφύγων, προσφέροντάς τους βέβαιο πνιγμό στη Μεσόγειο, για να πλουτίζουν οι ίδιοι. Γνωρίζει τα προβλήματα της Ελλάδας και της Ιταλίας για την περίθαλψη των προσφύγων, πιστεύει όμως ότι πρέπει να αλλάξει η στρατηγική της Ευρώπης, με το να λάβει μέτρα που θα αποθαρρύνουν ανθρώπους να διακινδυνεύουν μια προσφυγιά. Η Ευρώπη πρέπει να λύσει τα προβλήματα των προσφύγων στα κράτη, στον τόπο και χώρο που δημιουργούνται. Η συζήτηση που ακολούθησε και με τον τρόπο που την συντόνισε η διευθύντρια της Πολιτικής Ακαδημίας, καθηγήτρια κ. Ursula Münch, ήταν άκρως πολυδιάστατη και ενδιαφέρουσα.


Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών περευρέθηκαν επίσημοι εκπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας, όπως λ.χ. η βαυαρή Υπουργός για θέματα Ευρώπης, κ. Μέρκ, ο αντιπρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, Ευρωβουλευτές, μέλη της Βαυαρικής Βουλής, του Δημοτικού Συμβουλίου Μονάχου, ο διεθυντής της Αστυνομίας Μονάχου, Νομάρχες και Περιφεριάρχες της Βαυαρίας, επιχειρηματίες, Πρέσβεις και Γενικοί Πρόξενοι, μεταξύ των οποίων και η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, κ.α.


Την Ορθόδοξη Εκκλησία εκπροσώπησε ο Ο Αρχιερατικός Επιτετραμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, και τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία ο διεθυντής του καθολικού γραφείου Βαυαρίας κ. Λόρεντς Βολφ.
Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης χαιρέτισε ιδιαίτερα τον αυστριακό υπουργό κ. Kurz και του τόνισε την ανάγκη, να στηρίξει η χώρα του την Ελλάδα στην κρίση που διέρχεται και ιδιαίτερα στο προσφυγικό για το καλό όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και κυρίως για το καλό της Ευρώπης και συνεπώς και της Αυστρίας.


Την εκδήλωση κάλυψαν τηλεοπτικά δύο τηλεοπτικά συνεργεία και αρκετοί δημοσιογράφοι.
Συνημμένες φωτογραφίες: Christian Lehrer
Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Αρχιερατικός Επιτετραμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου

Συνεδριάσεις των Συμβουλίων των Χριστιανικών Εκκλησιών Βαυαρίας και Μονάχου

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Πάντων Μονάχου και το Πολιτιστικό Κέντρο „Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“ φιλοξένησαν σε ξεχωριστές εαρινές συνεδριάσεις για το έτος 2017 τη Διαρκή Επιτροπή του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών Βαυαρίας, ACKiB„ και την Ολομέλεια του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών Μονάχου, ACKiM„.

Είναι γνωστό το ότι στα προεδρεία και των δύο Ομάδων Εργασίας μετέχει, ως εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο οικοδεσπότης Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, προϊστάμενος της Ενορίας των Αγίων Πάντων Μονάχου, καλοσώρισαν τους αντιπροσώπους των Εκκλησιών, τους ξενάγησαν στον περικαλλή Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων και τους δεξιώθηκαν στο πολιτιστικό Κέντρο „Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“.

Συνεδρίαση του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών Βαυαρίας, ACKiB„

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στις 24 Μαρτίου 2017 από 9.30 π.μ. μέχρις 4 μ.μ.

Μετείχαν των εργασιών οι ορθόδοξες εκκλησίες της Βαυαρίας, ελληνική, ρωσσική, ρουμανική και βουλγαρική άλλες 15 εκκλησίες διαφόρων ομολογιών, καθώς επίσης και συνεργαζόμενοι οικουμενικοί οργανισμοί.

Η ημερήσια διάταξη της „ACKiB“ περιελάμβανε θέματα όπως λ.χ. την αποτίμηση της συνεδρίασης του Ιανουαρίου 2017, σε συνδυασμό και με την εκλογή του νέου προεδρείου, την επιλογή θεμάτων για τις επόμενες συνεδριάσεις και τον ορισμό επιτροπών, την παρουσιάση και το σχολιασμό κειμένου της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας με θέμα „Οικουμένη στον 21 αιώνα. Προϋποθέσεις – Θεολογική θεμελίωση – Προοπτικές“, τον προγραμματισμό διεκκλησιαστικών εκδηλώσεων για το 2017, ενημέρωση για πολυειδείς και πολύμορφες εκδηλώσεις των τοπικών Εκκλησιών και ενοριών κ.α.

Ο διεθυντής της ACKiB, ορθόδοξος θεολόγος κ. Γεώργιος Βλαντής, παρουσίασε με δεξιοτεχνία τις εργασίες του προεδρείου και αναφέρθηκε διεξοδικά στις πολυποίκιλες επαφές που είχε με εκκλησιαστικούς βαυαρικούς φορείς, καθώς επίσης και στις θετικές επιπτώσεις μιας ενεργούς παρουσίας της αρμονικής συνεργασίας των Εκκλησιών στη βαυαρική κοινωνία.

Συνεδρίαση του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών Μονάχου, ACKiΜ„

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στις 4 Απριλίου 2017 από 2.30 μ.μ. μέχρις 5 μ.μ.

Μετείχαν των εργασιών οι τρεις ορθόδοξες ενορίες Μονάχου, ελληνική, ρουμανική και βουλγαρική και άλλες δώδεκα εκκλησίες Μονάχου, διαφόρων ομολογιών, καθώς επίσης και συνεργαζόμενοι οικουμενικοί οργανισμοί.

Η ημερήσια διάταξη της „ACKiΜ“ περιελάμβανε θέματα όπως λ.χ. αποτίμηση προηγηθέντων εκκλησιαστικών εκδηλώσεων, γνωστοποίηση προγραμμάτων των κατά τόπους ενοριών, σχεδιασμός μελλοντικών κοινών εκδηλώσεων, και συμμετοχή στη γενέθλια εορτή της πόλης Μονάχου, τον Μάιο 2017. Το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η ομιλία του διευθυντή του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών Βαυαρίας, ACKiB“, κ. Γεωργίου Βλαντή με θέμα: „Παρατηρήσεις για την πορεία του οικουμενικού διαλόγου στις Εκκλησίες-Μέλη του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Βαυαρίας. Ερωτήματα και προκλήσεις“

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Το πρόγραμμα των εκκλησιών στο Μόναχο την Μεγάλη εβδομάδα

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΊΑ ΒΑΥΑΡΊΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ                                                      Τελετή μνήμης για ένα Μουσουλμάνο στο Μόναχο

Με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτωση τελέστηκε στο μεγάλο νοσοκομείο „Σβάμπικερ Κρανκενχάους“ του Μονάχου τελετή μνήμης για τον τουρκικής καταγωγής μουσουλμάνο Αχμετ Ίντσελ.,  58 ετών. O  Ίντσελ θέλησε με τη σύζυγό του και τις δύο θυγατέρες του, που σπουδάζουν στο Μόναχο, να κάνει προ ημερών τις ετήσιες διακοπές στην Αυστραλία, όπου σε μιά κατάδυσή του στη θάλασσα έπαθε καρδιακή συγκοπή και άφησε εκεί την τελευταία του πνοή.


Ο μακαρίτης Ίντσελ ήταν η ψυχή των μουσουλμάνων στο νοσοκομείο, αφού με την νυχθημερόν ανιδιοτελή προσφορά του σε θέματα μετάφρασης και συνοδείας ασθενών σε ιατρούς και εξετάσεις, συντελούσε στην αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών. Είχε ειδικευτεί σε διάφορους τομείς υγείας, ήταν μέλος του „Συμβουλίου Ηθικής“ του νοσοκομείου για θέματα ζωής και θανάτου των ασθενών και της „Ομάδας συμπαράστασης“ μελλοθανόντων και των συγγενών των. Ήταν παράλληλα και ειδικός σύμβουλος σε τούρκους συμπατριώτες του, που κατείχαν πολιτικά αξιώματα, στο Συμβούλιο Μεταναστών του Δήμου Μονάχου,  στο Δημοτικό Συμβούλιο Μονάχου, στη Βαυαρική Βουλή και στο Τουρκικό Προξενείο.


Με δική του πρωτοβουλία πέτυχε στο να διαμορφωθεί μέσα στο νοσοκομείο „Σβάμπικερ Κρανκενχάους“ ειδικός χώρος προσευχής για τις θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων, ως επίσης και χώρος τέλεσης μουσουλμανικών ηθών και εθίμων για την κηδεία θανόντων συμπατριωτών του. Επίσης συνέβαλε, μαζί με τους εκπροσώπους των χριστιανικών εκκλησιών Μονάχου στο να δημιουργηθεί στο μεγάλο ανατολικό νεκροταφείο Μονάχου το ειδικό μνήμα „Πεταλούδες“ για έμβρυα και για νεογνά που πεθαίνουν κατά τη γέννα ή αμέσως μετά.  Είχε ως χόμπυ τη δημοσιογραφία και με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι αποθανάτιζε εκδηλώσεις, τούρκων και βαυαρών, μουσουλμάνων και χριστιανών και έγραφε σχετικά ρεπορτάζ στις τουρκικές εφημερίδες „Χουριέτ“, „Μερχαμπά“ και „Ζαμάν“.


Είχε ιδιαίτερη συμπάθεια στην ορθόδοξη Εκκλησία μας, επισκέφθηκε πολλές φορές τον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου και διατηρούσε θερμή φιλία με τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, με τον οποίο συνεργάστηκε σε πολλά θέματα, σχετικά με το νοσοκομείο „Σβάμπικερ Κρανκενχάους“, με τον τάφο „Πεταλούδες“ και με ποικίλες τουρκικές και μουσουλμανικές εκδηλώσεις. Έτρεφε σεβασμό και μεγάλη εκτίμηση για τον φίλο του π. Απόστολο Μαλαμούση και τον προέβαλε πάντα ως πρότυπο ενσωμάτωσης και προβολής της πίστης και της θρησκείας, πράγμα που έλειπε, όπως έλεγε, από τους ιμάμηδες. Τη φιλική του σχέση και συνεργασία διατήρησε και με τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο και τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Βλέτση.


Στην τελετή μνήμης παρέστησαν οι εφημέριοι του νοσοκομείου, ο ρωμαιοκαθολικός Μάρτιν Μόλζνερ, και ο ευαγγελικός πάστορας Γκίντερ Μπράιτ, καθώς επίσης και ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και μετέφεραν στη χήρα σύζυγο τις εγκάρδιες ευχαριστίες για τον αλτρουισμό του μακαρίτη και τα θερμά τους συλλυπητήρια. Επίσης παρέστησαν ως εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας Μονάχου ο κ. Τόκα και ο κ. Ίναν, ο διευθυντής του νοσοκομείου κ. Γκίντερ Μίλλα, ο υπεύθυνος του τμήματος παθολογίας κ. Άλφρεντ Ριπερτίνγκερ, ο εκπρόσωπος του συνδικάτου εργαζομένων στο νοσοκομείο, πολλοί συνεργάτες και φίλοι του μακαρίτη. Η ιταλικής καταγωγής μουσικός κ. Σάρα Κόκκο πλαισίωσε μουσικά με άρπα την τελετή μνήμης.


Στην πρόσκληση υπήρχε ένα τυπωμένο έργο τέχνης με αραβικά γράμματα, από το βιβλίο „Ο προφήτης“ του συγγραφέα Χαλίλ Γκιμπράν και με τον υπότίτλο: „Συμβαίνει πάντα να μη γνωρίζει η αγάπη το δικό της βάθος – μέχρι τη στιγμή του χωρισμού“.


Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης είχε εγκάρδια συνομιλία με τη χήρα-σύζυγο του μακαρίτη, η οποία τόνισε την ιδιαίτερη αγάπη και συμπάθεια του συζύγου της στο πρόσωπο του π. Αποστόλου.


Οι τουρκικές εφημερίδες αφιέρωσαν ρεπορτάζ για τον αδικοχαμένο συμπατριώτη τους.
Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος  Απόστολος Μαλαμούσης
Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΒΑΥΑΡΙΑΣΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Ωραιότατη και πρωτοπορειακή κοσμοπολίτικη εκδήλωση των Ελλήνων Ομογενών Μονάχου, Στουτγκάρδης και Βιέννης


Απόδοση ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη με μουσικά όργανα και τρεις μουσικούς, μία υψίφωνο, μία μεσοσοπράνο και ένα βαρύτονο.


Μια σπάνια και πρωτότυπη μελοποιημένη παρουσίαση ποιημάτων του Καβάφη έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Μονάχου, που οργάνωσε η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου, με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της.


Ο ιατρός, συνθέτης και μουσικός κ. Δρ. Αθανάσιος Σίμογλου μετέφρασε στα γερμανικά και μελοποίησε 36 ποιήματα του Καβάφη για μουσική εκτέλεση με βιολί, βιόλα, τσέλο, κόντραμπας φλογέρα, ομπόε, κλαρινέττε, φαγγότο και πιάνο. Ο κ. Σίμογλου κατάγεται από το Διδυμότειχο και σπούδασε μουσική στο Εθνικό Ωδείο Βορείου Ελλάδος και στο Μιλάνο, όπου παράλληλα με τη μουσική σπούδασε και ιατρική. Το 1981 εγκαταστάθηκε στη Στουτγκάρδη, όπου και εργάζεται ως ιατρός.


17 ποιήματα του Καβάφη, μεταξύ των οποίων „Ιθάκη“, „Θερμοπύλες“, „Περιμένοντας τους βαρβάρους“, „Κεριά“, „Φωνές“, „Η πόλις“, „Καλαμάρι“, κ.α. απέδωσαν με εξαιρετική επιτυχία η „Oρχήστρα Δωματίου ΟΡΦΕΑΣ“ (Βιέννη), με συνοδεία τις θαυμάσιες φωνές της υψιφώνου Μαρίας Κωστράκη (Μόναχο), της μεσοσοπράνου Έλσας Γιαννουλίδου (Βιέννη) και του βαρυτόνου Τίμου Συρλαντζή (Στουτγκάρδη).


Την Oρχήστρα διηύθυνε ο διεθνούς φήμης, διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλης Οικονόμου, ο οποίος, ως γνωστό, διηύθυνε και μια Φιλαρμονική Ορχήστρα σε γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς επίσης, ως μαέστρος και άλλα μουσικά σχήματα παγκοσμίως.


Την εκδήλωση, που ήταν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γερμανία, χαιρέτησαν η γενική πρόξενος στο Μόναχο, κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου και ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος.


Η γενική πρόξενος κ. Κωνσταντινοπούλου μετέφερε τον χαιρετισμό του Πρέσβη κ. Δασκαρόλη, επήνεσε τη Λέσχη για το έργο της και αναφέρθηκε στη διαπολιτισμική διάσταση της ενορχήστρωσης των ποιημάτων Καβάφη.


Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος χαιρέτησε εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας την εκδήλωση, αναφέρθηκε στην ετυμολογία της λέξεως „Καβάφης“ που έχει περσική ρίζα και σημαίνει „Υποδηματοποιός“ και τόνισε την πορεία του ανθρώπου μέσα από την ποίηση του Καβάφη σε μονοπάτια της ζωής. Επίσης τόνισε την ευεργετική πολιτιστική προσφορά της Λέσχης και την ευχαρίστησε για τη μακρόχρονη στενή συνεργασία με την Εκκλησία μας σε διάφορες εκδηλώσεις και ιδιαίτερα στην Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα.


Η εισαγωγή στη θεματική ποιητική και μουσική ενότητα και η  παρουσίαση του προγράμματος έλαβε χώρα από τη καταξιωμένη δημοσιογράφο της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας κ. Φανή Αθέρα, η οποία υπήρξε μακροχρόνιο δραστήριο μέλος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων και προ ημερών εκλέχθηκε ως πρόεδρος της. Η κ. Αθέρα αναφέρθηκε στους σκοπούς της Λέσχης, που είναι η φιλία μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών, η καλύτερη αλληλογνωριμία και διαδυκτίωση, η καλλιέργεια των σχέσεων μεταξύ των λαών και πολιτισμών και η αρμονική συνεργασία με τους άλλους οργανισμούς και συλλόγους. 
Ανέπτυξε τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της ζωής και του έργου του αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, την επίδρασή του στη σύγχρονη λυρική ποίηση και την ευρύτερη πολιτιστική του ταυτότητα, ως Έλληνα (λόγω γλώσσας), ως Κοσμοπολίτη (λόγω παράδοσης της Μεσογείου) και ως Ανατολίτη (λόγω συναισθήματος). Η μουσική εκτέλεση ποιημάτων του Καβάφη με μελοποιήσεις στα ελληνικά και γερμανικά και με κοσμοπολίτικη συμμετοχή ορχήστρας και μουσικών, εμπλουτίζει τον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό χώρο που ζούμε.


Η όλη εκδήλωση καταχειροκροτήθηκε από τους Έλληνες και Γερμανούς που παρέστησαν, στη μουσική αυτή απόλαυση. Μετά την περαίωση του προγράμματος η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων δεξιώθηκε τους μουσικούς στο εστιατόριο ΠΟΛΙΤΕΙΑ.


Το εν λόγω μουσικό συγκρότημα έδωσε δύο ακόμη παραστάσεις (με περιορισμένο πρόγραμμα) για τα ελληνικά δημοτικά, γυμνάσια και το  λύκειο Μονάχου.


Με ευχές
Ο. Απόστολος Μαλαμούσης
Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Στη φωτογραφία (πρώτη σειρά από δεξιά): ο μουσικοσυνθέτης ιατρός Δρ. Σίμογλου, η πρόεδρος της Λέσχης  κ. Αθέρα, η υψίφωνος κ.Κωστράκη, ο μαέστρος κ. Οικονόμου και η μεσοσοπράνο κ. Γιαννουλίδου, εν μέσω των μουσικών.

Aντιρατσιστική διαδήλωση στο Μόναχο

Στις 21 Μαρτίου 2017 έλαβε στο Μόναχο, με αφορμή και την Διεθνή Ημέρα κατά του Ρατσισμού, μεγάλη αντιρατσιστική πορεία και διαδήλωση στο κέντρο του Μονάχου.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Στάχους, με χαιρετισμούς εκπροσώπων των πολιτικών πτερὐγων της Βαυαρικής Βουλής, συνεχίστηκε με μια στάση και ομιλίες στο Μνημείο Ολοκαυτώματος και κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης την Marienplatz, όπου και τον τελικό λόγο έλαβαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης. Στη διοργάνωση μετείχαν ο Σύλλογος κατά των Διακρίσεων και του Ρατσισμού Βαυαρίας και το Συμβούλιο Μεταναστών του Δήμου Μονάχου.

Το σύνημα της εκδήλωσης ήταν Αντίο στον ρατσισμό και μπράβο στη πολαπλότητα (ποικιλία).

Από πλευράς ελληνικής παροικίας παρέστησαν ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, η εκδότρια του ελληνογερμανικού περιοδικού ΔΡΑΧΜΗ και νεοεκλεγέν μέλος του Συλλόγου κατά των Διακρίσεων και του Ρατσισμού Βαυαρίας (Netzwerk Rassismus- und Diskriminierungsfreies Bayern e.V.) κ. Ιωάννα Παναγιώτου - Μάμαλη και ο κοινωνικός λειτουργός κ. Παύλος Δέλκος.

Στην ομιλία της η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του Συμβουλίου Μεταναστών του Δήμου Μονάχου, κ. Δήμητρα Λάνγκ, χαιρέτισε εγκάρδια τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και τον ευχαρίστησε θερμά για την πολυποίκιλη προσφορά του στα θέματα των μεταναστών. "Είμαστε περήφανοι για σας", είπε χαρακτηριστικά η κ. Λάνγκ.

Στις πρόσφατες εκλογές του Συμβουλίου Μεταναστών Μονάχου εξελέγησαν πρόεδρος η βουλγαρικής καταγωγής κοινωνική παιδαγωγός  κ. Δήμητρα Λάνγκ και αντιπρόεδρος η ελληνικής καταγωγής δικηγόρος κ. Θεοδώρα Σισμάνη.

Η κ. Δήμητρα Λάνγκ ζει από 16ετίας στο Μόναχο και εργάζεται στην Υπηρεσία Νεολαίας του Δήμου Μονάχου και στο Συμβούλιο Αυτοβοήθειας του Δήμου Μονάχου.

Η κ. Θεοδώρα Σισμάνη κατάγεται από έλληνες γονείς, γεννήθηκετο 1980 στο Μόναχο, επισκέφθηκε γερμανικό γυμνάσιο στο Μόναχο και σπούδασε νομικά στα πανεπιστήμια Άουγσμπουργ και Μονάχου. Η ειδικότητά της είναι η παροχή νομικών συμβουλών σε επιχειρήσεις, το εμπορικό δίκαιο κ.λ.π.

Στις φωτογραφίες στην αντιρατσιστική διαδήλωση στην Marienplatz:

(στη πρώτη φωτογραφία) η κ. Ιωάννα Παναγιώτου - Μάμαλη με τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση. (Foto Pagagiotou-Mamali)

(στη δεύτερη φωτογραφία από δεξιά) η πρόεδρος του Συμβουλίου Μεταναστών Μονάχου κ. Δήμητρα Λάνγκ, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και η αντιπρόεδρος του Στμβουλίου Μεταναστών Μοονάχου κ. Θεοδώρα Σισμάνη. (Foto AM)

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχ΄ςσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

"Μουσική για τον Ένα Θεό".

Διαθρησκειακό κοντσέρτο έλαβε χώρα στις 18 Μαρτίου 2017 στο Μέγαρο Μουσικής Γκάσταικ Μονάχου, με χριστιανική, εβραική και μουσουλμανική θρησκευτική μουσική από τον 15ο αιώνα μέχρι την εποχή του Μπαρόκ.

 

Περισσότεροι από 100 μουσικοί και χορωδοί χριστιανικών εκκλησιών, μουσουλμανικών κοινοτήτων και εβραικών συναγωγών παρουσίασαν 30 διαχρονικές θρησκευτικές μουσικές αρμονίες και παραδόσεις των θρησκειών τους, συνθέτοντας ένα θαυμάσιο άκουσμα και θέαμα πολιτισμικότητας και συγγένειας ιδεών και ενότητας, σε σχέση με τη λατρεία και ύμνηση του ενός Θεού όλων των ανθρώπων.

 

Μελωδικές συνθέσεις από σεβαρδική (εβραική) ισπανική παράδοση, ιταλική, ισπανική, μαλτέζικη και δανο-γερμανική εκκλησιαστική υμνολογία, βενετσιάνικη όπερα του Βιβάλντη, γερμανική όπερα του Händel και του Πάχελμπελ, τουρκική, αλεβίτικη και Γιεμενίτικη ενόργανη μουσική και τραγούδι, σουφική μυστική παράδοση και Ψαλμοί του Δαβίδ με την εβραική σάλπιγγα (Schofar) συναγωγών, αποτελούσαν το βασικό πρόγραμμα του κοντσέρτου. Η ονομαστή χορωδία του ρωμαιοκαθολικού καθεδρικού Ναού Μονάχου απέδωσε εξαίσια ύμνους της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

 

Άκρως εντυπωσιακός ήταν ο χορός των Δερβίσηδων. Οι Δερβίσηδες εισέρχονται στη σκηνή με σταυρωμένα τα χέρια για να υποδηλώσουν τον αριθμό ένα, μια μαρτυρία για την ενότητα με το Θεό. Στις αμέτρητες περιστροφές τους ανοίγουν τα χέρια τους και τείνουν το δεξί τους χέρι προς τον ουρανό, για να λάβουν την αγαθωσύνη και φιλανθρωπία του Θεού, ενώ ρίχνουν το βλέμμα τους στο αριστερό χέρι, που στρέφεται προς τη γή για να μεταδώσει τα δώρα του Θεού στους ανθρώπους που είναι κοντά στους χορευτές δερβίσηδες. Η μαύρη κελεμπία τους συμβολίζει τον τάφο, το άσπρο ένδυμά τους το σάβανο και το κάλυμμα της κεφαλής τους την πέτρα του τάφου. Επτά κουμπιά στο πουκάμισο συμβολίζουν τις αισθήσεις, ακοή, όραση, όσφρηση και γεύση.

 

Πάνω από 1500 επισκέπτες Μονάχου απήλαυσαν το υπέροχο κοντσέρτο και καταχειροκρότησαν τους μουσικούς και τις χορωδίες.

 

Παρέστησαν ο πρώην Αρχιδήμαρχος Μονάχου κ. Χρίστιαν Ούντε, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο ραββίνος Στέβεν Λάγκνας και ο ιμάμης Βενιαμίν Ίντριτς. Παρέστησαν επίσης και αρκετοί έλληνες, μεταξύ των οποίων η δημοσιογράφος του βαυαρικού ραδιοφώνου κ. Ελένη Ηλιάδου.

 

Η τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφος της βαυαρική ραδιοφωνίας -τηλεοράσεως κ. Όζλεμ Σαρίκαγια χαιρέτησε τους καλεσμένους, αναφέροντας στο λόγο της μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα.

 

Ουτοπία έινια ένας τόπος που δεν υπάρχει. Είναι ένας ονειρεμένος, ιδανικός τόπος, που γενήθηκε από τις δικές μας επιθυμίες και νοσταλγίες. Ουτοπία είναι απλά μια ιδέα ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου. Έξω βιώνουμε αυτή τη στιγμή το αντίθετο από ένα καλύτερο κόσμο. Ένα κόσμο που προσδιορίζει με μίσος, αγανάκτηση και φόβους τη σκέψη μας, τα αισθήματά μας και τις πράξεις μας. Όμως τώρα σ΄αυτήν εδώ την αίθουσα είμαστε σ΄ένα τέλειο χώρο, σ΄ένα χώρο που τα διαφορετικά είναι ισότιμα, που οι παγκόσμιες θρησκείες δεν αλληλοπολεμούνται αλλά σέβονται η μία την άλλη και αλληλοπεριχωρούνται.

 

Το μοναδικό αποψινό μήνυμα είναι ΣΕΒΑΣΜΟΣ, να μιλάμε ο ένας με τον άλλο ειλικρινά και ισότιμα.

Εαρινή Συνεδρίαση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία. Μόναχο, 5 - 7 Μαρτίου 2017

 

Οι Επίσκοποι των διαφόρων ορθοδόξων εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών της Γερμανίας, συγκροτούν την Ορθόδοξο Επισκοπική Συνέλευση στη Γερμανία (Orthodoxe Bischofskonferenz in Deutschland - OBKD), με σκοπό την από κοινού διακονία της ορθόδοξης ζωής, λατρείας και μαρτυρίας και την κοινή εκπροσώπηση στις γερμανικές εκκλησιαστικές, πολιτειακές και πολιτικές Αρχές.

Η OBKD είναι το ανώτατο όργανο συντονισμού και εκπροσώπησης όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών της Γερμανίας. Πρόεδρός της είναι ο Μητροπολίτης Γερμανίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Αυγουστίνος.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας τελέστηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο ρωσσικό Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Νεομαρτύρων και Ομολογητών της Ρωσσίας, του Μητροπολίτη κ. Αυγουστίνου (Οικουμενικό Πατριαρχείο) για λόγους υγείας συμπροσευχομένου, συλειτουργούντων του  Μητροπολίτη κ. Ισαάκ (Πατριαρχείο Αντιοχείας), του Αρχιεπισκόπου κ. Θεοφάνη (Πατριαρχείο Μόσχας), του Αρχιεπισκόπου κ. Μάρκου (Υπερόριος Ρωσσική Εκκλησία), του Επισκόπου κ. Σεργίου (Πατριαρχείο Σερβίας), του Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ (Πατριαρχείο Ρουμανίας), και των βοηθών Επισκόπων κ. Αγαπητού (Υπερόριος Ρωσσική Ορθόδοξος Εκκλησία) και Κροστάνδης κ. Σοφιανού (Πατριαρχείο Ρουμανίας) και πλειάδος κληρικών των διαφόρων εν Γερμανία ορθοδόξων εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών.                                            

Το εσπέρας της Κυριακής της Ορθοδοξίας χορωδίες των ορθοδόξων ενοριών του Μονάχου έψαλλαν στη δική τους γλώσσα και εκκλησιαστική παράδοση τροπάρια και ύμνους, στον κατάμεστο Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου. Έλαβαν μέρος οι ακόλουθες χορωδίες: Ο „Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών“, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο, η χορωδία “Άγιος Παϊσιος“ της Ενορίας  του Πατριαρχείου Αντιοχείας, η χορωδία της ρωσσικής ενορίας της Αναστάσεως, η χορωδία της ρωσικής γυνακείας Ιεράς Μονής της Αγίας Ελισάβετ, η χορωδία του ρωσσικού Ιερού Καθεδρικού Ναού των Αγίων Νεομαρτύρων και Ομολογητών της Ρωσσίας, η χορωδία της σερβικής ενορίας Άγιος Μάρτυς-Βασιλεύς Γιόβαν Βλαντιμίρ, η χορωδία της ρουμανικής ενορίας Γεννήσεως του Χριστού, η χορωδία της βουλγαρικής ενορίας Άγιος Κλήμης της Αχρίδος, η χορωδία της γεωργιανής ενορίας Άγιος Βασιλεύς Βάχτανγκ Γκοργκασάλι, η χορωδία „Γκομίδας“ της αρμενικής ενορίας και η χορωδία της κοπτικής ενορίας Άγιος Μηνάς.

Ο εμπλουτισμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας με τη συμβολή χορωδιών των ορθοδόξων ενοριών Μονάχου έλαβε χώρα εφέτος για 13η φορά. Με πρωτοβουλία του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου διοργανώνεται η συνάντηση των Ορθοδόξων Εκκλησιαστικών Χορωδιών στο Μόναχο, η οποία φιλοξενείται κάθε χρόνο και από μια διαφορετική Ορθόδοξη Ενορία. Φιλόξενος οικοδεσπότης εφέτος ήταν η Ενορία των Αγίων Πάντων Μονάχου, με τον προιστάμενό της Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο. Την όλη προετοιμασία και τον συντονισμό των χορωδιών έχει  αναλἀβει εξ υπαρχής ο θελόγος κ. Γεώργιος Βλαχώνης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μέλη της OBKD. Ο πρόεδρός της κ. Αυγουστίνος, τόνισε στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων και τα εξής: Μέχρι τώρα οι Oρθόδοξοι ζούσαν στις χώρες τους και στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και οι γερμανοί έγραφαν για την Ορθοδοξία, ενώ τώρα οι Oρθόδοξοι με τη μετανάστευση και την εγκαταβίωσή τους στη Γερμανία, μπορούν να μιλήσουν οι ίδιοι για το τι είναι Oρθοδοξία και να μεταλαμπαδεύσουν στη Γερμανία την ορθόδοξη πνευματικότητα, λατρεία και ζωή

Την Δευτέρα, 6 Μαρτίου, έλαβε χώρα ολοήμερη συνεδρίαση της OBKD στο σερβικό ενοριακό κέντρο στο Μόναχο και ασχολήθηκε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Την Τρίτη, 7 Μαρτίου, τα μέλη της OBKD, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Μάρκ o Σεβ. Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Βαρθολομαίος, ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Αγαπητός, ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Σοφιανός, ο Γενικός Γραμματέας της κ. Νικολάι Τον και ο Ταμίας της Πρεσβύτερος Ράντομιρ Κόλουντιτς, καθώς και τα μέλη των επιμέρους επιτροπών, ο επιτετραμμένος για τις διαχριστιανικές σχέσεις Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Μύρων, επισκέφθηκαν το Τμήμα Ορθοδοξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου και είχαν μια άκρως ενδιαφέρουσα συνάντηση με τους καθηγητές και φοιτητές. Παρέστησαν επίσης ο Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, ο Ηγούμενος Μαξίμ Σμιτ οι Πρωτοπρεσβύτεροι Απόστολος Μαλαμούσης, Μιρτσέα Μπάσαραμπ και  Αλέξανδρος Ναν, ο Πρεσβύτερος Ευγένιος Μουρσίν, ο διευθυντής του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας κ. Γεώργιος Βλαντής, η εισηγήτρια για ορθόδοξα θέματα στο Οικουμενικό Κέντρο του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Γερμανίας κ. Μαρίνα Κυρούδη, η επιτετραμμένη για το μάθημα των ορθοδόξων θρησκευτικών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεσφαλία, κ. Κέρστιν Κέλλερ και ο γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, θεολόγος δρ. Κωνσταντίνος Βλιαγκόφτης. Παρέστη επίσης πλειάς ορθοδόξων φοιτητών και φοιτητριών από διάφορες εθνικότητες,  με τον εκπρόσωπό τους, Ιλία Νασύροφ, παρά το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο έχει διακοπές εξαμήνου και το θερινό ακαδημαικό εξάμηνο δεν έχει ακόμη αρχίσει.

 Ο πρόεδρος της Τμήματος, καθηγητής κ. Αθανάσιος Βλέτσης προσφώνησε καταλλήλως τους επισκέπτες και παρουσίασε γενικά το έργο του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας, ενώ ο επίκουρος καθηγητής Ανάργυρος Αναπλιώτης αναφέρθηκε σε επί μέρους θέματα σπουδών και στη δυνατότητα συνδιασμού τους με σπουδές σε άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Ένα από τα κύρια θέματα στην επακολουθήσασα συζήτηση ήταν και το μάθημα των ορθοδόξων θρησκευτικών σε γερμανικά σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και επαγγελματικές σχολές), στα οποία υπάρχουν ορθόδοξοι μαθητές. Το Τμήμα της Ορθοδόξου Θεολογίας συνδράμει και θα συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις τις πολυετείς προσπάθειες και ενέργειες της OBKD για την καθιέρωση του μαθήματος των ορθοδόξων θρησκευτικών σ΄όλα τα κρατίδια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

 Ο Μητροπολίτης Γερμανίας τόνισε το σημαντικό γεγονός της ύπαρξης Ορθοδόξου Θεολογίας στο πανεπιστήμιο Μονάχου και αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία της ίδρυσης της πρώτης Έδρας και Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας και της μετεξέλιξης σε Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας, με περισσότερες έδρες. Τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι ορθόδοξοι Μητροπολίτες, Αρχιεπίσκοποι και Επίσκοποι της Γερμανίας, έχουν αγκαλιάσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας και το στηρίζουν παντοιοτρόπως. Ήδη αρκετοί πτυχιούχοι της σχολής έχουν χειροτονηθεί κληρικοί και διακονούν στις ενορίες των ορθοδόξων επισκοπών της Γερμανίας.  Όπως τόνισε και ο πρόεδρος, καθηγητής Αθανάσιος Βλέτσης, η ορθόδοξη θεολογία στο πανεπιστήμιο Μονάχου έχει ακριβώς αυτή την αποστολή, να διακονεί το έργο των ορθοδόξων επισκοπών στη Γερμανία, να συμβάλλει στο θεολογικό διάλογο και να παρέχει ορθόδοξη ακαδημαική μαρτυρία στον δυτικό λεγόμενο εκκλησιαστικό και κοινωνικό χώρο.

 Ακολούθως η OBKD περάτωσε τις εργασίες της συνελεύσεώς της στη βιβλιοθήκη του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας.

 Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Συνάντηση των Ορθοδόξων Εκκλησιαστικών Χορωδιών στο Μόναχο

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου διοργανώνεται για 13η συνεχή χρονιά η συνάντηση των Ορθοδόξων Εκκλησιαστικών Χορωδιών στο Μόναχο. Πρόκειται για μια συναυλία στην οποία συμμετέχουν 11 συνολικά χορωδίες από τις διάφορες Ορθόδοξες Ενορίες του Μονάχου, η οποία διοργανώνεται την Κυριακή της Ορθοδοξίας και φιλοξενείται κάθε χρόνο και από μια διαφορετική Ορθόδοξη Ενορία. Οικοδεσπότης φέτος είναι η Ελληνορθόδοξη Ενορία των Αγίων Πάντων: η Συναυλία, στην οποία κάθε χορωδία θα ερμηνεύσει εκκλησιαστικούς ύμνους από τη ξεχωριστή δική της μουσική παράδοση, θα γίνει στο Ι.Ναό των Αγίων Πάντων (Ungererstr. 131, München, Haltestelle: Nordfriedhof), την Κυριακή 5 Μαρτίου και ώρα 18:00. Τη συναυλία θα χαιρετήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ.Αυγουστίνος, ως πρόεδρος της Συνελεύσεως των Ορθοδόξων Επισκόπων στη Γερμανία (Orthodoxe Bischofskonferenz in Deutschland), και θα τιμήσουν με την παρουσία τους Ορθόδοξοι Επίσκοποι από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στη Γερμανία, οι οποίοι από αύριο αρχίζουν την εαρινή Σύνοδό τους στο Μόναχο. 

Μετά το τέλος της συναυλίας ο Ι. Ναός παραθέτει δεξίωση σε όλους στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος».

Η είσοδος στη συναυλία είναι για όλους ελεύθερη.

 

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Καθηγητής Αθανάσιος Βλέτσης

Την Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, που αποτελείται από 90 μουσικούς και 60 μέλη χορωδίας, θα δώσει μία συναυλία στο Μόναχο με θέμα: „Συναυλία Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης“

 

Η συναυλία θα λάβει χώρα στην αίθουσα Herkulessaal των ανακτόρων Μονάχου και χρηματοδοτείται κυρίως από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, με τη στήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Εβραικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. 

 

Στις 6 Μαρτίου 1943 άρχισαν οι πρώτες προδιαγραφές για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης από το ναζιστικό καθεστώς και στις 15 Μαρτίου 1943 ακολούθησε η συστηματική αναγκαστική απέλαση των Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη και μεταφορά τους στα διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας.

 

Από τους 46.091 Εβραίους που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μόλις 1950 επέζησαν και επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή ένα ποσοστό 4%. Μέσα σε λίγα χρόνια αφανίστηκε η μεγαλύτερη σαφαρδική εβραική κοινότητα της Ευρώπης και μια πολιτιστική ζωή 500 ετών στη πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

Πολλοί Έλληνες και ιδιαίτερα η εκκλησιαστική ηγεσία προσπάθησαν να σώσουν τους Εβραίους από τη ναζιστική θηριωδία. Ένα πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο τότε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Γεννάδιος, ο οποίος προμήθευσε τούς Εβραίους με πλαστά πιστοποιητικά ορθόδοξης βάπτισης, για να εξαπατήσει τους ναζιστές. Επίσης ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Δαμασκηνός υπέγραψε μαζί με 27 κορυφαία στελέχη της ελληνικής κοινωνίας μια αιχμηρή επιστολή στην οποία τονίζει τον αδιάλυτο δεσμό Ελλήνων και Εβραίων και αποκαλούσε του Εβραίους ΕΛΛΗΝΕΣ. Η επιστολή αυτή είναι μοναδική ως προς τον χαρακτήρα, το περιεχόμενο, το ύφος και τον σκοπό, σ΄όλη την τότε ναζιστικοκρατούμενη Ευρώπη.

 

Η συναυλία Μνήμης έχει σκοπό να θυμίσει τη τραγική ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στη ναζιστική περίοδο και να κάνει γνωστό αυτό το Ολοκαύτωμα στη βαυαρική κοινωνία.

 

Εμείς, οι Έλληνες του Μονάχου, συνδεόμαστε με την Εβραική Κοινότητα Μονάχου και συμμετέχουμε στη τραγική τους ιστορία και για το λόγο ότι και εμείς ζήσαμε, ως Έλληνες στην ιστορία μας, απελάσεις και γενοκτονίες και είχαμε ανάλογη εμπειρία ζωής. 

 

Στη συναυλία θα παιχθούν έργα Εβραίων και Ελλήνων συνθετών και η 3. Συμφωνία του Μίκη Θεοδωράκη. Εισιτήρια προπωλούνται στο γραφείο www.muenchenticket.de

 

Όλοι οι Έλληνες και βαυαροί φιλέλληνες είναι εγκάρδια 

προσκεκλημένοι να παρευρεθούμε στη συναυλία.

 

Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

 

 

 

Απόστολος Μαλαμούσης 

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Θεατρική παράσταση στο Μόναχο με θέμα τη δολοφονία του συμπατριώτη μας Θεοδώρου Βουλγαρίδη και του τούρκου Χαμπίλ Κίλιτς από τους νεοναζιστές (NSU)Vollansicht

„Α π ο φ ά σ ε ι ς“

 

Με τον τίτλο αυτό παίζεται επί τριετία στο ονομαστό Θέατρο των ανακτόρων Μονάχου ένα θεατρικό έργο με θέμα τις δολοφονίες των δύο θυμάτων της νεοναζιστικής οργάνωσης (NSU) στο Μόναχο. Πρόκειται για την ιστορία του συμπατριώτη μας Θεοδώρου Βουλγαρίδη, που δολοφονήθηκε στις 15 Ιουνίου 2005 και του τούρκου Χαμπίλ Κίλιτς, που δολοφονήθηκε στις 29 Αυγούστου 2001.

 

Το θεατρικό έργο δείχνει τις αστοχίες, παραλείψεις, εχθρικές ανακριτικές διαδικασίες και απάνθρωπες συμπεριφορές των αστυνομικών και ανακριτικών αρχών απέναντι στις δύο οικογένειες των θυμάτων. Οι αστυνομία και οι εφημερίδες απέδωσαν τους φόνους σε τούρκικη μαφία και στον υπόκοσμο.

 

Με τις μεθόδους αυτές των αρμοδίων αρχών κινδύνευσαν οι άμεσοι συγγενείς των θυμάτων, σύζυγοι, γονείς, παιδιά και αδέλφια να θεωρηθούν ως δράστες ή συμμέτοχοι των δολοφονιών. Η κοινωνική τους απομόνωση ήταν αβάσταχτη και ο στιγματισμός βαρύς. Οικογενειακοί φίλοι και γείτονες τους γύρισαν τα νώτα και η κόρη του τούρκου έπρεπε με απόφαση της διευθύντριας του σχολείου να αλλάξει σχολικό περιβάλλον, από φόβο δήθεν μήπως η μαφία βάλλει στο στόχαστρο και το σχολείο της.

 

Ο Γαβριήλ Βουλγαρίδης, αδελφὀς του μακαρίτη Θεοδώρου, αναγκάστηκε δια νυκτός να εγκαταλείψει το Μόναχο και την υπέροχη εργασία του και να φύγει με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του στην Ελλάδα. Αλλά και εκεί βρήκε, δυστυχώς, εχθρικό κλίμα και ζούσε στην ανεργία. Η οικογένεια του τούρκου έμεινε στο Μόναχο περιφρονημένη από όλους.

 

Όταν το 2011 αποκαλύφθηκε ότι οι δράστες ήταν γερμανοί νεοναζιστές, τότε ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης συνάντησε τον Γαβριήλ στη Θεσσαλονίκη, τον έπεισε να επιστρέψει στο Μόναχο και του συμπαραστάθηκε στην εξεύρεση κατοικίας και εργασίας, με παρεμβάσεις του στις επίσημες βαυαρικές και γερμανικές Αρχές. Η συμπαράσταση του στην οικογένεια Γαβριήλ είναι μέχρι σήμερα αδιάλειπτη, ώστε να θεωρείται μέλος της οικογενείας.

 

Επίσης ο π. Απόστολος στήριξε και στηρίζει συνεχώς παντοιοτρόπως και την οικογένεια του τούρκου θύματος Κίλιτς, αποκτώντας έτσι μια θαυμάσια οικογενειακή σχέση εμπιστοσύνης και να θεωρείται από την θυγατέρα του τούρκου θύματος ως „πατέρας“ της.

 

Η συγγραφέας κ. Χριστίνα Ούμπφενμπαχ μελέτησε την όλη υπόθεση των δύο θυμάτων με συνεντεύξεις με τις οικογένειες των θυμάτων με τις δικαστικές διεργασίες, τις ανακριτικές μεθόδους και τα δημοσιεύματα στον τύπο και στις εφημερίδες. Ως καρπός της έρευνάς της έγραψε το θεατρικό έργο με τον τίτλο „ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ“ (URTEILE), που προγραμματίστηκε να παίζεται όσο διαρκεί στο Μόναχο η δίκη για τους νεοναζιστέςς δολοφόνους.

 

Στις 16 Φεβρουαρίου παίχθηκε για προτελευταία φορά το θεατρικό έργο παρουσία του Γαβριήλ Βουλγαρίδη και της συζύγου του, της χήρας και της μητέρας του τούκου Κίλιτς και του πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση. Η οικογένεια Βουλγαρίδη και ο π. Απόστολος είχαν δει την παράσταση ακόμη δύο φορές, ενώ η οικογένεια Κίλιτς για πρώτη φορά. Η οικογένεια Κίλιτς είχε συναισθηματική και κοινωνική δυσκολία να δεί το έργο, όμως πείστηκε από τον π. Απόστολο να παραστεί στη θεατρική παράσταση, συνοδευόμενη απ’αυτόν.

 

Στο θεατρικό έργο τρεις ηθοποιοί, δύο γερμανοί ο κ. Paul-Wolff Plottegg και ο κ. Gunther Eckes και η εξαιρετική τουρκάλα ηθοποιός, κ. Demet Gül, ενσαρκώνουν και παρουσιάζουν σε δύο μέρη τα πρόσωπα που μετέχουν στο όλο δράμα. Από τη μια μεριά ενσαρκώνουν τον Γαβριήλ Βουλγαρίδη, και την οικογένεια Κίλιτς (τη σύζυγο-χήρα του τούρκου, τη μητέρα του και τη θυγατέρα του), καθώς επίσης τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, ένα συνάδελφο και μια γερμανίδα φίλη του Κίλιτς, να καταθέτουν τη μαρτυρία τους για την προσωπική ζωή των θυμάτων και τους συγγενείς να υποφέρουν από τις πολύωρες ταπεινωτικές συνεχείς υποψίες και ανακριτικές μεθόδους των αρχών. Από την άλλη μεριά υποκρίνονται τον ανακριτή, τον αστυνομικό, τη διευθύντρια του σχολείου και τους δημοσιογράφους, να παρουσιάζουν την υπόθεση, όπως τους βόλευε.

 

Μεγάλη η συγκίνηση και πολλά τα δάκρυα για τους συγγενείς, αφού για μια ακόμη φορά έζησαν τις δραματικές στιγμές και ώρες που πέρασαν.

 

Το θεατρικό έργο είναι μια στεντόρεια φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στο νεοναζισμό και στην αδυναμία των αρχών, ηθελημένη ή μη, να πράξουν στο ακέραιο το έργο τους.

 

Μετά το πέρας της παράστασης οι συγγενείς των θυμάτων ευχαρίστησαν τους ηθοποιούς, τη συγγραφέα του θεατρικού έργου, τη σκηνοθέτη και όλους όσοι συνέπραξαν στο έργο και φωτογραφήθηκαν μαζί τους.

 

Η συγγραφέας Χριστίνα Ούμπφενμπαχ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση για τη συμβολή και συμβουλή του στις δύο οικογένειες των θυμάτων και ιδιαίτερα στο γεγονός ότι έπεισε και συνόδευσε την οικογένεια Κίλιτς στη θεατρική παράσταση, γράφοντας σε μέιλ στις 17.2.2017 τα εξής

Αγαπητέ π. Απόστολε,

Πολλές ευχαριστίες για το ότι έφερες στο θέατρο την οικογένεια Κίλιτς. Ήταν για μένα πολύ σπουδαίο να δουν το έργο.

Είσαι ένας άνθρωπος που μετατρέπεις τον κόσμο σ΄ένα καλύτερο τόπο, είσαι ένας γεφυροποιός, που κατορθώνεις διασυνδέσεις και συνάφειες, που δεν είναι νοητές (αυτονόητες).

Είναι θαυμάσιο τό ότι σ΄ έχω γνωρίσει.

Χριστίνα Ούμπφενμπαχ

Στη φωτογραφία (από αριστερά):

Η σύζυγος-χήρα κ. Κίλιτς, η μητέρα του μακαρίτη κ. Κίλιτς, η κ. Χριστίνα Βουλγαρίδη, σύζυγος του Γαβριήλ, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο ηθοποιός κ. Gunther Eckes, ο κ. Γαβριήλ Βουλγαρίδης, ο ηθοποιός κ. Paul-Wolff Plottegg, η τουρκάλα ηθοποιός κ. Demet Gül, η ερευνήτρια κ. Turney Öldner και η συγγραφέας κ. Χριστίνα Ούμπφενμπαχ.

Στη δεύτερη φωτογραφία ο ηθοποιός κ. Paul-Wolff Plottegg υποδύεται τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και ο ηθοποιός κ. Gunther Eckes τον κ. Γαβριήλ Βουλγαρίδη, αδελφό (Bruder)του θύματος, στη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη, όπου ο π. Απόστολος έπεισε τον Γαβριήλ να επιστρέψει στο Μόναχο.

 

Επίσημη επίσκεψη της κ. Ντονάτα φον Σενκ, αντιπροέδρου του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού στην Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου

 

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017 επισκέφθηκε επίσημα την Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου, η αντιπρόεδρος του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, που εδρεύει στο Βερολίνο, κ. Ντονάτα φον Σενκ

Η κ. Σενκ ασχολείται ιδιαίτερα με εμπόλεμες χώρες, ὀπως Συρία, Ιράκ και τους πρόσφυγες, και με χώρες της Αφρικής που πλήττονται από φτώχεια, όπως Ουγκάντα κ.α. Εκπονεί  κοινωνικά προγράμματα του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού για τις χώρες αυτές και συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση σε θέματα της αρμόδιότητάς της.

Η κ. Σενκ και ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης γνωρίστηκαν προ ετών στο Βερολίνο, στη „Διάσκεψη Κορυφής για Θέματα Ενσωμάτωσης“ που εμπνεύστηκε, οργάνωσε και διηύθυνε η καγκελάριος κ. Μέρκελ, καθώς επίσης και στο „Συμβούλιο Ενσωμάτωσης“ που οργάνωσε, στη Καγκελαρία η αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπουργός για θέματα Μετανάστευσης, Ενσωμάτωσης και Προσφύγων και έκτοτε τους συνδέει μια στενή σχέση φιλίας και αλληλοεκτίμησης.

Η κ. Σενκ αποδέχθηκε ευχάριστα την πρόσκληση του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση, και εκκλησιάστηκε στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, με το σύζυγό της και δύο εγγόνια της. Παρηκολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη Θεία Λειτουργία που τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο Πρεσβύτερος-Οικονόμος Πλούταρχος Κωσταντινίδης , εντυπωσιάστηκε από την εξαίρετη βυζαντινή αγιογράφηση του ναού και ενθουσιάστηκε από το γεγονός ότι ο ναός ήταν κατάμεστος, με πολλά παιδιά.

Ο προιστάμενος του ναού, Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Σιώμος προσφώνησε εγκάρδια την επισκέπτρια, και προσκάλεσε το εκκλησίασμα σε μια συνάντηση και συζήτηση μαζί της, στη βιβλιοθήκη της Ενορίας. Επίσης προσφώνησε κατάλληλα και τους παρισταμένους βουλευτές κ. Σάββα Αναστασιάδη (Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ) και κ. Γεώργιο Λαζαρίδη (Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της ΑΝΕΛ).

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η κ. Σενκ συναντήθηκε με εκπροσώπους της παροικίας μας στη βιβλιοθήκη της Ενορίας και συζήτησε μαζί τους θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στη συζήτηση, που διήρκεσε μιά περίπου ώρα, έλαβαν μέρος ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, η πρόεδρος του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ, δρ. Βασιλεία Τριάρχη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρος Κωσταντινίδης, η καθηγήτρια Πολυτεχνείου κ. Δανάη Καλτσίδου-Κλόστερ, η διευθύντρια του ελληνικού σχολείου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, κ. Δήμητρα Μαυρίδου, η καθηγήτρια του Λυκείου Μονάχου κ. Εύα Γρίβα, ο καθηγητής της μουσικής δρ. Δημήτριος Πάλος (Παπαδόπουλος) η κ. Αναστασία Ντικ, μέλος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Ευρώπης, οι ιατροί κ. Θεοδώρα Οικονομίδου, κ. Πάρις Αλεξάντερ και κ. Ανδρέας Μοράκης, η δικηγόρος κ. Φωτεινή Μπογιατίνη, ο κ. Λάκης Σπυριδωνίδης, μέλος του Ποντιακού Συλλόγου Μονάχου, η αρμόδια για μαθήματα για παιδιά αλλοδαπών, κ.Χριστίνα Οικονομίδου, ο Σύμβουλος γερμανικών επιχειρήσεων κ. Βασίλειος Αδημούδης κ.α.

Αμέσως μετά ο π. Απόστολος παρέθεσε γεύμα στη κ. Σενκ στο εστιατόριο ΠΟΛΙΤΕΙΑ του κ. Μανώλη Κουγιουμουτζή. Ο κ. Κουγιουμουτζής καλοσώρισε εγκάρδια την κ. Σενκ και της επέδωσε και το προσφάτως εκδοθέν χρονικό (άλμπουμ) του Κρητικού Συλλόγου Μονάχου, με τον τίτλο: „ΑΦΙΕΡΩΜΑ 1965-2015, 50 χρόνια Πολιτιστικής Παρουσίας και Προσφοράς στο Μόναχο και στη Γερμανία“.

Η κ. Σενκ παρέλαβε με ιδιαίτερη χαρά το άλμπουμ για να το επιδώσει στο σύζυγό της που είχε διδαχθεί ελληνικά στο γερμανικό γυμνάσιο.

Με ευχές

Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεί

Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν ευγενικά από τον κ. Βασίλειο Αδημούδη.

Στη φωτογραφία Ekklisia-1 από αριστερά ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο βουλευτής κ. Λαζαρίδης, ο βουλευτής κ. Αναστασιάδης και η οικογένεια Σενκ.

Στη φωτογραφία Schenk-Bibliothek η κ. Σενκ, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, η κ. Αναστασία Ντικ και ο κ. Σταύρος Κωσταντινίδης

Ομόφωνη επανεκλογή του Πρωτοπρεσβυτέρου  Αποστόλου Μαλαμούση στο προεδρείο του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας“

Ομόφωνη επανεκλογή του Πρωτοπρεσβυτέρου  Αποστόλου Μαλαμούση στο προεδρείο του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας“

και επίσημος πανηγυρικός διορισμός του κ. Γεωργίου Βλαντή, ως Διευθυντή του Συμβουλίου

Από 3 μέχρι 4 Φεβρουαρίου 2017 έλαβαν χώρα στη πόλη Άουγκουσμπουργκ (Augsburg) της Βαυαρίας οι εργασίες της Ολομέλειας του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας“.

 Σε αυτό μετέχουν 19 εκκλησίες και εκκλησιαστικοί οργανισμοί της Βαυαρίας. Την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας εκπροσωπεί από ετών ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία. Μετέχουν επίσης εκπρόσωποι της ρωσσικής, σερβικής, ρουμανικής εκκλησίας και εκπρόσωποι της αρμενικής, κοπτικής (Αιγύπτου) και συριακής εκκλησίας

 Στα πλαίσια των εργασιών του Συμβουλίου έλαβαν χώρα δύο σημαντικά, για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βαυαρίας, γεγονότα:

 Εκλογή του νέου προεδρείου για το χρονικό διάστημα 2017-2020.

 Η διεξαγωγή των εκλογών είχε, με βάση το καταστατικό, την ακόλουθη διαδικασία:

Κάθε ομάδα εκκλησιών πρότεινε, μετά από εσωτερική διαβούλευση, στην ολομέλεια, τον υποψήφιο εκπρόσωπό της για το νέο προεδρείο.

 Ο αντιπρόσωποι της ομάδας της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των αρχαίων ανατολικών Ορθοδόξων Εκκλησιών (αρμενικής, κοπτικής και συριακής) πρότειναν παμψηφεί τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, ως εκπρόσωπό τους στο προεδρείο. Η Ολομέλεια του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας“, σε μυστική ψηφοφορία, εξέλεξε παμψηφεί τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, ως μέλος του τετραμελούς προεδρείου της.

 Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο για την ευλογία και έγκρισή του για την επανεκλογή του, καθώς επίσης και όλους τους εκπροσώπους των ορθοδόξων και των άλλων βαυαρικών εκκλησιών για την εμπιστοσύνη και εκτίμηση στο πρόσωπό του.

Πανηγυρική τοποθέτηση του κ. Γεωργίου Βλαντή στη θέση  του Διευθυντή του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της  Βαυαρίας“.

Για πρώτη φορά από το 1974, έτος ίδρυσης του Συμβουλίου, εξελέγη προ μηνών από όλες τις εκκλησίες της Βαυαρίας, ένας Ορθόδοξος για τη θέση αυτή. Ο κ. Βλαντής ενθουσίασε όλα τα μέλη του Συμβουλίου με την άριστη θεολογική του κατάρτηση, το επικοινωνιακό του ταλέντο, το χάρισμά του να συνθέτει απόψεις και να διευθύνει δημιουργικά συνεδριάσεις επιτροπών και για το λόγο αυτό η εκλογή του και τοποθέτησή του ως Γενικού Διευθυντή υπερψηφίστηκε από όλους.

Στη σεμνή τελετή ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ανέγνωσε  - με ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου -  μια ευχή από το Μεγάλο Ευχολόγιο της Εκκλησίας μας, ενώ ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Μονάχου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου, έψαλε υπέροχα τρεις ορθοδόξους ύμνους και το απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου. Στη βυζαντινή χορωδία μετείχαν επίσης Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, προϊστάμενος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου, ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου κ. Αθανάσιος Βλέτσης και οι κ.κ. Νικόλαος Λαμπρινάκος, Θεοδόσιος Παπαγεωργίου και ο σέρβος φοιτητής της θεολογίας κ. Ντέγιαν Ρίστιτς.

Ο κ. Γεώργιος Βλαντής είναι επίσης ενεργό μέλος και πολύτιμος συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος (Βόλος) και συμβάλλει τα μέγιστα στις ελληνοβαυαρικές και διεκκλησιαστικές σχέσεις.

Στις συνημμένες φωτογραφίες το προεδρείο και ο διευθυντής του Συμβουλίου, καθώς επίσης και η πανηγυρική τοποθέτηση του κ. Βλαντή.

Πανηγυρική εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Μόναχο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε στις 29 και 30 Ιανουαρίου στο Μόναχο η εορτή των Τριών Ιεραρχών

Υψηλός προσκεκλημένος επισκέπτης και κύριος λειτουργός και ομιλητής, ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, κ. Αρσένιος.

Ο Σεβ. κ. Αρσένιος έλαβε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις για τους Τρεις Ιεράρχες προσκεκλημένος του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου και με την αρμόζουσα εκκλησιαστική άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου.

Ο Σεβ. κ. Αρσένιος τέλεσε την παραμονή της εορτής των Τριών Ιεραρχών την ακολουθία του Εσπερινού στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, περιστοιχούμενος από τους ιερείς των Ενοριών Μονάχου, Αρχιμανδρίτη Πέτρο Κλιτς, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, Αρχιμανδρίτη Κοσμά (της Σερβικής Εκκλησίας) τους Πρωτοπρεσβυτέρους Γέωργιο Βλέτση και Ιωάννη Μηνά, τον Πρεσβύτερο-Οικονόμο Πλούταρχο Κωσταντινίδη και τους ιεροδιακόνους Νικόλαο Τζώρτζη και π. Στέφανο Τόμα (της Ρουμανικής Εκκλησίας). Ο Σεβ. Μητρ. κ. Αρσένιος αναφέρθηκε στο κήρυγμά του στους Τρείς Ιεράρχες και στη σημασία τους στην εποχή μας.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Τσάμπελιτς (Εκκλησία Ρωσσίας), η Γενική Πρόξενος Μονάχου κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπού­λου, καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας, ο ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου κ. Βασίλειος Φθενάκης, η πρόεδρος του ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ κ. Βασιλική Τριάρχη, οι πρόεδροι των συλλόγων Λυκείου Ελληνίδων κ. Ελένη Βούλγαρη, Κρητικών κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής, Θρακιωτών κ. Χρήστος Γκουλιαμάνης, της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ κ. Απόστολος Κώτσης, και Κοινότητας Μονάχου κ. Γεώργιος Ξενάκης, του Δορυφόρου κ. Κωνσταντίνος Τάτσης, εκπαιδευτικοί των Ελληνικών Σχολείων του Μονάχου και πολλοί επιστήμονες και άνθρωποι των τεχνών, καθώς επίσης και ορθὀδοξοι πιστοί από τις Ενορίες Μονάχου.

 Ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Μονάχου, υπό την διεύθυνση του καθηγητή του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, Πρωτοψάλτου κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου, απέδωσε θαυμάσια τους ύμνους του εσπερινού και της αρτοκλασίας.

Ήδη πριν από τον εσπερινό ο Σεβ. κ. Αρσένιος τίμησε με την παρουσία του την εορταστική εκδήλωση του Συλλόγου Βυζαντινής Μουσικής Μονάχου και ευλόγησε το κόψιμο της Βασιλόπιττας του Συλλόγου.

Μετά το πέρας του εσπερινού ο Σεβ. κ. Αρσένιος και όλο το εκκλησίασμα μετέβησαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου „ Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“ για τη δεξίωση που παρέθεσε ο ιερός Ναός για την εορτή των γραμμάτων.

Την επόμενη ημέρα ο Σεβ. κ. Αρσένιος τέλεσε τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μονάχου, τη γνωστή Σαλβάτορκιρχε, η οποία είναι και ο πανεπιστημιακός ναός του Τμήματος Ορθδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου.

Έλαβαν μέρος οι κληρικοί, ο Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, ο Αρχιμανδρίτης Κοσμάς (της Σερβικής Εκκλησίας), ο Πρεσβύτερος Θωμάς Καραμήτσος και ο διάκονος Στέφανος Τόμα (της Ρουμανικής Εκκλησίας).

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Αρσένιος αναφέρθηκε στη σημασία των Τριών Ιεραρχών και την επίδρασή τους στη θεολογική σκέψη.

Τους βυζαντινούς ύμνους έψαλε με την πρέπουσα ιεροπρέπεια ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Μονάχου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου.

Παρευρέθησαν η Γενική Πρόξενος Μονάχου κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου οι καθηγητές Τμήματος Ορθδόξου Θεολογίας κ. Αθανάσιος Βλέτσης, κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος και οι επισκέπτες καθηγητές π. Joan-Vasile Leb (Ρουμάνος),  Bojidar Andonov (Βούλγαρος), π. Mircea Basarab (Ρουμάνος), ο ακαδημαικός επιμελητής Δρ. Δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης, βοηθοί και φοιτητές του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, μαθητές και μαθήτριες από τα Ελληνικά Σχολεία του Μονάχου με τους δασκάλους και καθηγητές τους και πολλοί πιστοί από τις ορθόδοξες Ενορίες Μονάχου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ κ. Αρσένιος παρεκάθησε στον εσώστη  του ναού σε πρωινό καφέ μαζί με τους φοιτητές διαφόρων εθνικοτήτων του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας.

Ακολούθως ο Σεβ. κ. Αρσένιος επισκέφθηκε το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους καθηγητές, τους συνεργάτες και τους φοιτητές. Ο Σεβ. ενημερώθηκε για το έργο που επιτελεί το Τμήμα στην  έρευνα και στη διδασκαλία, αλλά και για τη γενικότερη προσφορά του στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στον οικουμενικό διάλογο.

Μετά την επίσκεψή του στο Γενικό Προξενείο Μονάχου, όπου τον υποδέχθηκε εγκάρδια η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, ο Σεβασμιώτατος κ. Αρσένιος αναχώρησε οδικώς για τη Βιέννη.

Οι φωτογραφίες από τον εσπερινό τον ιερό ναό των Αγίων Πάντων προσφέρθηκαν ευγενικά από τον κ. Βασίλειο Αδημούδη, ενώ οι φωτογραφίες από τη Θεία Λειτουργία στη Σαλβάτορκιρχε από τον κ. Κωνσταντίνο Μάλλατ. Οι φωτογραφίες στη Θεολογική Σχολή από τους καθηγητές κ. Βλέτση και κ. Νικολακόπουλο.

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας μας : hellas-bayern.de  (στη στήλη: επίκαιρα)

Με ευχές

ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέςσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Απόστολοσ Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Δημοσίευμα της Munchner Merkur για την κοπή βασιλόπιτας στην Ελληνική Κοινότηττα Geretsried

Η Άννα Κορακάκη, η χρυσή Ολυμπιονίκης της σκοποβολής στο Μόναχο

 

Στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για τους επόμενους παγκόσμιους αγώνες σκοποβολής ήρθαν στο Μόναχο η χρυσή ολυμπιονίκης στη σκοποβολή Άννα Κορακάκη, και ο αδελφός της Διονύσιος Κορακάκης, συνοδευόμενοι από τον πατέρα τους και προπονητή τους κ. Τάσο Κορακάκη.

 

Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο κ. Απόστολος Κώτσης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ, πληροφορηθέντες μέσω του τύπου την έλευσή τους, επισκέφθηκαν την πρώτη ημέρα το χώρο διαγωνισμού και έζησαν από κοντά με θαυμασμό τις προσπάθειες του Διονυσίου Κορακάκη στη σκοποβολή.

 

Την επόμενη ημέρα, στους αγώνες της Άννας Κορακάκη παρέστησαν εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, καθώς επίσης και η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κονότητας Χάαρ, Απόστολος Κώτσης.

 

Με περισσό ενθουσιασμό χειροκροτήσαμε την οικογένεια Κορακάκη και ιδιαίτερα την Άννα, για το γεγονός ότι μας έκανε περήφανους σ΄όλο τον κόσμο και ανέβασε όλη την Ελλάδα στο χρυσό σκαλοπάτι των ολυμπιακών αγώνων. Και στο Μόναχο πήρε η Άννα την περασμένη παρασκευη χρυσό μετάλλιο.

 

Μετά το πέρας των αγώνων, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ξενάγησε την Άννα, τον αδελφό της Διονύσιο και τον πατέρα τους Τάσο στα αξιοθέτα του Μονάχου. Ακολούθως η οικογένεια Κορακάκη ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, η Γενική Πρόξενος Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου και ο κ. Απόστολος Κώτσης παρεκάθησαν σε δείπνο στον εστιατόριο „Παλλάς Αθηνά“, (Pallas Athene) που το λειτουργεί ο κ. Παναγιώτης Παρασύρης, συμπολίτης (από τη Δράμα) της οικογένειας Κορακάκη. Ο κ. Παρασύρης εξαιρετικά συγκινημένος από την τιμητική επίσκεψη παρέθεσε λουκούλιο δείπνο και αβραμιαία φιλοξενία.

Η οικογένεια Κορακάκη ενθουσιασμένη από τις πολλαπλές δραστηριότητες της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ, αποδέχθηκε ασμένως την πρόταση του προέδρου κ. Κώτση και έγιναν μέλη της Κοινότητας.

Επειδή η τωρινή επίσκεψη στο Μόναχο της χρυσής Άννας και της οικογένειάς της δεν επέτρεπε την ανάλογη από την παροικία μας υποδοχή, για το λόγο αυτό η Εκκλησία μας, το Προξενείο μας  και Κοινότητα Χάαρ υποσχεθήκαμε και δεσμευτήκαμε να τιμήσουμε επάξια την χρυσή Ολυμπιονίκη στην επόμενη επίσκεψή της στο Μόναχο, το τρίτο δεκαήμερο του Μαίου.

Στισ φωτογραφίες η οικογένεια Κορακάκη, ο πρωτοπρεσβύτερος Αποστολος Μαλαμούσης, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ Απόστολος Κώτσης